Ετοιμαστείτε να πείτε «αντίο» στα ενοχλητικά γυαλιά τρισδιάστατης όρασης.
Οι τρισδιάστατες τηλεοράσεις προσπάθησαν να κατακτήσουν το σαλόνι μας αλλά απέτυχαν. Η τηλεοπτική βιομηχανία ελπίζει ότι μια μετάβαση σε τεχνολογία τρισδιάστατης οθόνης χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών θα σώσει την κατάσταση.
Στη φετινή Έκθεση Οικιακών Ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων εξαφάνισαν τη λειτουργία 3D από τις συσκευές τους. Κανένας δεν θέλει να φοράει περίεργα γυαλιά όταν βλέπει τηλεόραση, κι εκτός αυτού, λίγα κανάλια προσφέρουν πραγματικά ενδιαφέροντα τρισδιάστατα προγράμματα.
Ίσως όμως να υπάρχει ακόμα μέλλον για την τρισδιάστατη TV.
Το επόμενο, ελπιδοφόρο βήμα για αυτήν την τεχνολογία είναι η τηλεόραση 3D χωρίς τη χρήση γυαλιών. Ξεκίνησε ως τεχνολογία επίδειξης το 2012, αλλά πλέον έχει ενσωματωθεί σε πρωτότυπα τηλεοράσεων που κατασκευάζονται από τη Vizio και άλλους μεγάλους κατασκευαστές.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι εμφανή: καθόλου γυαλιά, και άρα καθόλου προβλήματα για μια μεγάλη παρέα στην οποία ο ένας θέλει να βλέπει τον άλλον. Επιπλέον, λιγότεροι πονοκέφαλοι – κυριολεκτικά!
Σύμφωνα με την εταιρεία Dolby, η τεχνολογία τρισδιάστατης οθόνης χωρίς γυαλιά θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015. Πλέον, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί αρκετά, και η ποιότητα της οθόνης είναι ικανοποιητική, αν και ακόμα με προβλήματα.
Όμως, υπάρχει και η αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία απαιτεί την εφαρμογή μιας επιφάνειας στο φιλμ που χειροτερεύει την ποιότητα της εικόνας, ανεξάρτητα από το αν βλέπετε τρισδιάστατο περιεχόμενο ή όχι. Για να αντισταθμιστεί η κατάσταση, οι τρισδιάστατες τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά συνοδεύονται από ένα φίλτρο που διατηρεί την ποιότητα της εικόνας, αλλά με τίμημα· η εικόνα είναι σαφώς πιο σκοτεινή απ’ ότι προηγουμένως.
Ο Ρόλαντ Βλάικου, επικεφαλής προώθησης της Dolby, επισημαίνει ότι οι μελλοντικές 3D τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά θα συνοδεύονται από έναν διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του φίλτρου, αλλά μια τέτοια εφαρμογή είναι ακόμα εξαιρετικά ακριβή.
Αλλά ακόμα κι αν υπερπηδηθούν τα τεχνολογικά και οπτικά εμπόδια, νοιάζεται άραγε κανένας για την τηλεόραση 3D;
«Νομίζω ότι οι καταναλωτές ‘τσουρουφλίστηκαν’ από το πρώτο κύμα τρισδιάστατης τηλεόρασης. Θα απαιτηθούν σίγουρα κάποια ποιοτικά προϊόντα και αρκετός χρόνος για να τους φέρουμε πίσω», καταλήγει ο Βλάικου.
ΚΕΙΜΕΝΟ: FORTUNEGREECE.COM
No comments:
Post a Comment