2

2

1

1

On LineBreaking News

Δείτε τα τελευταία νέα!


NEA MEΛΗ / NEW MEMBERS

Members Load More

Διαβάστε Αρθρα Επιστήμης και Τεχνολογίας!

Διαβάστε Αρθρα Επιστήμης και Τεχνολογίας!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Load More

Ειδήσεις και Νέα απο το Διαδίκτυο!

Ειδήσεις και Νέα απο το Διαδίκτυο!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Latest News Load More

Διαβάστε Αρθρα με Αποψη!

Διαβάστε Αρθρα με Αποψη!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Απόψεις Load More

Διαβάστε τα καλά ΝΕΑ για την Ελλάδα!

Διαβάστε τα καλά ΝΕΑ για την Ελλάδα!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Good News! Load More

Important Articles!

Important Articles!

Σημαντικά Αρθρα Load MoreΔείτε τις τελευταίες Αναρτήσεις μας!Δείτε τις τελευταίες Αναρτήσεις μας!


Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις.!Tuesday, March 11, 2014

Εδώ Λονδίνο! Από τη Ρόζα Κράμερη


Tο life goddess και τα καλούδια του είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά ελληνικά μπακάλικα της δεκαετίας του ’60

Ενας Ελληνας που διασχίζει τους δρόμους της πόλης με το βαν του φτιάχνοντας τα καλύτερα μπέργκερ και δυο αδέλφια που κάνουν επιτυχία με ένα σαλονικιώτικο μπακάλικο της δεκαετίας του '60. Κάτι αλλάζει στο ελληνικό Λονδίνο...

Παρασκευή απόγευμα, το βράδυ πετάει για Λονδίνο και τρέχει για τελευταίες ετοιμασίες. Ο Νίκος Νυφούδης δεν ζει στο Λονδίνο, αλλά εργάζεται εκεί. «Η ιδέα του Life Goddess γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο», εξηγεί. Μια αναβίωση του ελληνικού μπακάλικου του '60 με τις βιτρίνες γεμάτες ταψιά, όπως το είχε μάθει στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και ζει μόνιμα. «Μπορείς να αγοράσεις τα καλύτερα της ελληνικής παραγωγής και να κάτσεις με τους φίλους να δοκιμάσεις τα μαγειρευτά της μαμάς». Επέλεξαν με τον αδελφό του, Γιώργο Νυφούδη, και το φίλο τους Ηλία Κουλακιώτη τη γειτονιά, έστησαν τα σακιά με τα όσπρια («Οι Λονδρέζοι λατρεύουν τις φακές και το γιαούρτι»), έφεραν έναν Κρητικό για την κουζίνα -που αλλάζει καθημερινά- και παρήγγειλαν στη βραβευμένη ομάδα Beetroot να σχεδιάσει τις συσκευασίες και το λογότυπο με την Αμάλθεια. «Οι Αγγλοι δίνουν ευκαιρίες, αρκεί να τους πείσεις. Από την αρχή ξέραμε ότι πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο project. Για να είμαι ειλικρινής, εδώ τρώω περισσότερο φαγητό της μαμάς από ό,τι στην Ελλάδα», ομολογεί γελώντας. Και η αλήθεια είναι ότι ελληνικά εστιατόρια στο Λονδίνο υπάρχουν πολλά. Με ολίγον ή πολύ, ανά περίπτωση, φολκλόρ στις προηγούμενες δεκαετίες. «Τα τελευταία χρόνια, αλλάζουν τα πράγματα», εξηγεί ο Aθηναγόρας Κωστάκος, που έχει αναλάβει με τον Γιώργο Βενιέρη το Mazi, το οποίο έκανε το θαύμα πριν από έναν χρόνο, με κριτικές στα Wallpaper και Vanity Fair. «Εως σήμερα, φτιάχναμε ελληνική κουζίνα για τους Ελληνες της Αγγλίας. Σήμερα, για τους Αγγλους».

«Το Λονδίνο είναι κάτι σαν τη Νέα Υόρκη του '50», συνεχίζει ο Νίκος. «Αν τα καταφέρεις εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού. Η πραγματική δημοκρατία της γεύσης. Με λίγα ή πολλά λεφτά, μπορείς να περάσεις πάντα καλά».
Εδώ Λονδίνο!


Αντίστοιχο πείραμα και το Carpo, που άνοιξε τον Φλεβάρη μετά την επιτυχία στην Αθήνα της επιχείρησης των αδελφών Κοντόπουλων. Ενας χώρος στο Picadilly με Ρώσους, Κινέζους, Αραβες, Τούρκους και φυσικά Λονδρέζους, που πίνουν τον καφέ τους, αγοράζουν φιστίκια Αιγίνης και κρητικά χαρούπια κι εκπλήσσονται όταν μάθουν πως ανήκει σε Ελληνες. «H διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά δεν είναι Ελληνες δεύτερης γενιάς, αλλά Ελληνες που ήρθαν εδω για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση», υποστηρίζει ο νεαρός Ζανής Χαλάς, που εγκατέλειψε την Αθήνα για να διαχειριστεί το λονδρέζικο branch. 

Ιδια έκπληξη ένιωσαν πολλοί όταν, το 2009, ο 37χρονος Υianni Papoutsis πήρε το βανάκι του MEATwagon, το έστησε σε ένα πάρκινγκ στη βιομηχανική περιοχή του Πέκαμ και ξεκίνησε να φτιάχνει μπέργκερ με σιτεμένο κρέας 28 ημερών και ψωμί από έναν μικρό φούρνο που έψηνε μόνο για εκείνον. Σε λίγο καιρό, έγινε γνωστός από στόμα με στόμα, φτάνοντας μέχρι τον Jamie Oliver, ο οποίος τον επισκέφθηκε για να αναφωνήσει ότι φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ του Λονδίνου! Το 2010 γνώρισε τον Scott Collins και ακολούθησαν το pop-up restaurant MEATeasy, το πρώτο MEATliquor, ταξίδια στην Αμερική για την προετοιμασία του βιβλίου «MEATliquor Chronicles», παρουσιάσεις στην Downing Street για το πώς μπορείς να στήσεις μια επιχείρηση επί κρίσης και συνεντεύξεις σε εφημερίδες, που τον ανακήρυξαν πρωτοπόρο στο φαγητό του δρόμου. Ο ίδιος δήλωσε στην Guardian ότι έχει τη φιλοσοφία του Ηunter Thompson, δημοσιογράφου και cult φιγούρας των '60s: «Στη ζωή πρέπει να δοκιμάζεις πράγματα που ξέρεις ότι μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθη, αλλά και σε θαύματα, ώστε στο τέλος της μέρας να μπορείς να φωνάξεις: Ουάου! Τι βόλτα»!
Οι γευστικές προτάσεις και η ιστορία της δημιουργίας του MEATliquor θα αποτυπωθούν σύντομα και σε βιβλίο.
Οι διευθύνσεις

MEATliquor: 74, Welbeck Str. www.meatliquor.com , Τhe Life Goddess: 29, Store Street Bloomsbury www.thelifegoddess.com, Carpo London: 16, Piccadilly Str. www.carpolondon.co.uk
Share This
Blogger
Facebook
Disqus

comments powered by Disqus

No comments:

Post a Comment

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Subscribe
Labels
Popular Posts

Gaia Group / Our Channel

Gaia Group / Our Channel
press on the picture

Google+

Like Us

Enjoy Us!

Enjoy Us!

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

SITE MAP

Translate

© 1001Networks All rights reserved