To έργο Safer Internet
Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και η εκστρατεία ενημέρωσης και επαγρύπνησης που διεξάγεται στη χώρα μας από το 2004, υλοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet.
Οι κύριοι στόχοι της δράσης Saferinternet.gr είναι:
- Η προστασία των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο, ή από ακατάλληλη ή επιβλαβή συμπεριφορά.
- Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.
- Η προώθηση των θετικών πλευρών των διαδραστικών τεχνολογιών, ως εργαλεία της καθημερινής μας ζωής.
- Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, ενημερώνοντας τόσο για τα πολλαπλά οφέλη όσο και για τους πιθανούς κινδύνους, με στόχο τη δημιουργία πολλαπλασιαστικής δράσης μέσα στην τάξη.
- Η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ ανηλίκων και γονέων σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, η προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της κριτικής σκέψης.
- Η υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.
Η δράση Saferinternet.gr αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe, με 30 μέλη σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και και τη Ρωσία. Στο πλαίσιο του Insafe το Saferinternet.gr ανταλλάσει απόψεις, εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και πληροφοριακό υλικό με τα άλλα Ευρωπαϊκά Κέντρα.
Το Saferinternet.gr αποτελεί μια από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δίπλα στην Γραμμή Καταγγελιών Safeline και τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ. Υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Safer Internet Hellas.
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Ελληνικού Κέντρου για την περίοδο Ιανουαρίου 2011 - Ιουνίου 2012 (αρχείο PDF, μέγεθος 13ΜΒ, στην αγγλική γλώσσα).
- Γραμμή Καταγγελιών Safeline
- Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως
για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους.
Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο
είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια,
παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν "εικονικό καταφύγιο"
σε αυτό το μέσο.
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός μας είναι επίσης και η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου, σε θέματα πορνογραφίας, ρατσισμού, ηλεκτρονικής χαρτοπαιξίας, προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και καταναλωτών.
Ο πρωταρχικός ρόλος της SafeLine είναι να παρέχει ένα σημείο επικοινωνίας για τους χρήστες που επιθυμούν την ποινική δίωξη και την αφαίρεση από το Διαδίκτυο παράνομου περιεχομένου. Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο. Τα μέλη της SafeLine θα εξετάσουν την καταγγελία σας και θα κάνουν τις σωστές ενέργειες για την αναφορά της καταγγελίας στις αρχές για περαιτέρω επεξεργασία. Ο χρήστης που κατέθεσε μια καταγγελία θα μπορεί να πληροφορηθεί για το αποτέλεσμα της μόλις αυτό είναι επιτρεπτό. Αν κάποιος χρήστης το επιθυμεί μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Τα στοιχεία των χρηστών που καταθέτουν καταγγελίες είναι άκρως εμπιστευτικά.
Η SafeLine φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για χρήστες που επιθυμούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους καθώς και τις οικογένειες του από παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Γι' αυτό τον σκοπό, η ιστοσελίδα της SafeLine περιλαμβάνει μια συλλογή από συμβουλές για γονείς και παιδιά καθώς και μια λίστα από συνήθεις ερωτήσεις με σκοπό να πληροφορήσει με απλό τρόπο τον χρήστη για διαδικαστικά, νομικά καθώς και τεχνολογικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Τεχνολογικά θέματα περιλαμβάνουν την ύπαρξη φίλτρων λογισμικού που φράζουν σελίδες του Διαδικτύου με επιβλαβές περιεχόμενο. Μια συλλογή από συνδέσμους μπορούν να χρησιμεύσουν σαν αρχή της περιπλάνησης σας για θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.
Η λειτουργία της SafeLine υποστηρίζεται από το ΙΤΕ - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής και το SAFENET - Ελληνικό Όργανο Αυτορρύθμισης για το Περιεχόμενο του Διαδικτύου. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας γίνεται από τους παραπάνω οργανισμούς και από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Safer Internet.
- Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
- Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο
νοσοκομείο Παίδων «Π & A Κυριακού», διαχειρίζεται τη Γραμμή
Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr, του Ελληνικού
Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Η Γραμμή αυτή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.).
Η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 είναι χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις (με την υποστήριξη του ΟΤΕ). Στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης – κατάχρησης διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους. Λειτουργεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), στο Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μεσογείων 24, Γουδή, Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 09:00-15:00.
Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Γραμμών Βοηθείας (Helplines) στα πλαίσια του Δικτύου Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe.
No comments:
Post a Comment