Αναλυτικά οι 12 κυρώσεις σε όσους δεν πληρώνουν
Πρόστιμα που προκαλούν σοκ, ακόμη, και για μικροπαραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας φέρνουν οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά μία ακόμη προσπάθεια να μαζέψει εύκολα χρήμα και, κυρίως, να πιέσει τους φορολογούμενους, ιδιαίτερα εκείνους που παρανομούν, να εξοφλούν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.
Για το 2014 το... μενού περιλαμβάνει τσουχτερές ποινές ακόμη και έως 2.500 ευρώ για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, προληπτικές κατασχέσεις, τόκους έως και 28,5% ετησίως αλλά και διπλάσιους φόρους για όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις.
Αναλυτικά οι πιο σημαντικές αλλαγές και τα πρόστιμα φωτιά όπως τα καταγράφει ο «Τύπος της Κυριακής»:
Πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που δεν εκδίδεται.
10% του φόρου ίσο με ποσοστό του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας. Επιπλέον ο οφειλέτης θα υποχρεούται να καταβάλλει και τόκους.
Ο φορολογούμενος που δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ έναντι 40 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Ο φορολογούμενος που δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση από την οποία προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου θα τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το ύψος της δήλωσης.
Ο φορολογούμενος που δεν αποδίδει στο Δημόσιο παρακρατούμενο φόρο εμπρόθεσμα θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου.
Κάθε φορολογούμενος που δεν ανταποκρίνεται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων και γενικά δεν είναι συνεργάσιμος θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ σε περίπτωση που δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων, 1.000 ευρώ σε περίπτωση που υποχρεούται να τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ εφόσον τηρεί βιβλία με πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Οταν το ποσό του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του φόρου με βάση το διορθωτικό προσδιορισμό φόρου ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο επί της διαφοράς φόρου που κυμαίνεται α) 10% επί του ποσού διαφοράς εάν το ποσό ανέρχεται σε ποσοστό 5-20% του φόρου, β) 30% του ποσού διαφοράς εάν το ποσοστό είναι πάνω από 20% και γ) 100% επί του ποσού διαφοράς εάν το ποσοστό είναι πάνω από 50% του φόρου
Αυστηρότερες διατάξεις για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο
Υποχρεωτική υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών ανά μήνα για όλους τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες
Δίδεται η δυνατότητα σε οφειλέτη Δημοσίου που βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλλει με μετρητά τους οφειλόμενους φόρους να εξοφλήσει το σύνολο ή μέρος των οφειλών με μεταβίβαση σε τρίτο της πλήρους κυριότητας ακινήτου που κατέχει και ταυτόχρονη εκχώρηση της αίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε προληπτικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και καταθέσεων των φορολογούμενων για οφειλές φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μάλιστα χωρίς καν να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, εφόσον εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μην καταστεί δυνατή η είσπραξη των φόρων.
Η εφορία θα μπορεί να συμψηφίσει επιστροφές φόρων που οφείλει στους φορολογούμενους ακόμη και με μη φορολογικές δηλώσεις τους, δηλαδή ακόμη και με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/136811#ixzz2w7txI2fm
No comments:
Post a Comment