2

2

1

1

On LineBreaking News

Δείτε τα τελευταία νέα!


NEA MEΛΗ / NEW MEMBERS

Members Load More

Διαβάστε Αρθρα Επιστήμης και Τεχνολογίας!

Διαβάστε Αρθρα Επιστήμης και Τεχνολογίας!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Load More

Ειδήσεις και Νέα απο το Διαδίκτυο!

Ειδήσεις και Νέα απο το Διαδίκτυο!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Latest News Load More

Διαβάστε Αρθρα με Αποψη!

Διαβάστε Αρθρα με Αποψη!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Απόψεις Load More

Διαβάστε τα καλά ΝΕΑ για την Ελλάδα!

Διαβάστε τα καλά ΝΕΑ για την Ελλάδα!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Good News! Load More

Important Articles!

Important Articles!

Σημαντικά Αρθρα Load MoreΔείτε τις τελευταίες Αναρτήσεις μας!Δείτε τις τελευταίες Αναρτήσεις μας!


Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις.!Tuesday, March 25, 2014

Το «βαθύ» Web και όσα δεν ξέρετε για αυτόΌσο μανιακοί χρήστες του διαδικτύου κι αν είμαστε, κινούμαστε μόλις στο 1% του περιεχομένου του. Τι συμβαίνει στο υπόλοιπο 99%;Αυτό που εμείς αποκαλούμε Internet είναι απλώς η επιφάνεια. Κάτω από αυτή υπάρχει ένας τεράστιος αχαρτογράφητος ωκεανός δεδομένων και σελίδων που ονομάζεται Deep Web. Δεκάδες τρισεκατομμύρια σελίδες που μπορεί να περιλαμβάνουν από «αόρατες» πανεπιστημιακές βάσεις στατιστικών στοιχείων μέχρι παράνομο εμπόριο όπλων και ανθρώπινων οργάνων.

Η ιδέα έχει ως εξής: για να μας δώσει το Google ή το Bing τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας δεν ψάχνουν κάθε φορά όλες τις σελίδες του Internet. Καθημερινά «εξαπολύουν» προγραμματάκια (crawlers) που κινούνται από σελίδα σε σελίδα ακολουθώντας τα links της και φτιάχνουν έναν «πίνακα περιεχομένων» στον οποίο ανατρέχουν όταν εμείς ζητήσουμε κάτι. Αν το Internet είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη, το Google είναι ο βιβλιοθηκάριος.

Όμως η αναζήτηση βρίσκει μόνο στατικές σελίδες -σαν αυτή που διαβάζετε τώρα- και είναι αδύνατον να καταγράψει εκείνες που δημιουργούνται on demand. Για παράδειγμα, η σελίδα που βγαίνει όταν ψάξετε ένα όνομα στις whitepages του ΟΤΕ. Τα crawlers, επίσης, δεν μπορούν να μπουν σε ιδιωτικές databases (εφόσον δεν υπάρχουν links που οδηγούν εκεί) ούτε στο εσωτερικό της ιστοσελίδας της εφορίας· σταματούν στη homepage. Όλες αυτές οι σελίδες είναι μέρος του Deep Web.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς ερευνητές, η μεγάλη πλειονότητα του Deep Web αφορά σε σελίδες με χρήσιμα στοιχεία (databases). Οι μεγαλύτερες είναι της NASA, της αμερικανικής National Oceanic and Atmospheric Administration, του γραφείου ευρεσιτεχνιών και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Μετά είναι οι σελίδες που φαίνονται μόνο σε συνδρομητές επί πληρωμή (εφημερίδες, LexisNexis κ.λπ). Ένα άλλο 13% αντιπροσωπεύει τα εσωτερικά intranets των εταιρειών.

Αλλά υπάρχει και η «σκοτεινή πλευρά». To Tor είναι ένα δίκτυο που απαιτεί ειδικό λογισμικό για να έχει κανείς πρόσβαση και το οποίο εξασφαλίζει στο χρήστη την ανωνυμία, καθώς και ότι οι αρχές δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν τα online ίχνη του.

Ξεκίνησε ως πρόγραμμα ασφαλούς επικοινωνίας και σε αυτό βρήκαν καταφύγιο τόσο οι πολιτικοί ακτιβιστές σε χώρες που είναι επικίνδυνο να είσαι αντιφρονούντας, όσο και οι «μαυραγορίτες» και οι χάκερς. Οι «σκοτεινοί χρήστες» το χρησιμοποιούν για να διακινήσουν τα πάντα: από κλεμμένα νούμερα πιστωτικών καρτών και πειρατικό software, μέχρι παιδική πορνογραφία.

Αν και το Deep Web παραμένει κρυμμένο από το ευρύ κοινό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρήσιμο κομμάτι του με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του -σε σχέση με το κλίμα, την οικονομία κ.λπ.- για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της ανάλυσης των Big Data. To πανεπιστήμιο Stanford έχει φτιάξει μια πειραματική μηχανή αναζήτησης με το όνομα HiWE (Hidden Web Exposer).

Αντίστοιχες προσπάθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το InfoPlease, το PubMed και το InfoMine. Εκτός αν νιώθετε αρκετά τολμηροί για να χρησιμοποιήσετε το Tor (αν και δεν θα σας το συνιστούσαμε αν δεν γνωρίζετε τι κάνετε!).

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Share This
Blogger
Facebook
Disqus

comments powered by Disqus

No comments:

Post a Comment

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Subscribe
Labels
Popular Posts

Gaia Group / Our Channel

Gaia Group / Our Channel
press on the picture

Google+

Like Us

Enjoy Us!

Enjoy Us!

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

SITE MAP

Translate

© 1001Networks All rights reserved