2

2

1

1

On LineBreaking News

Δείτε τα τελευταία νέα!


NEA MEΛΗ / NEW MEMBERS

Members Load More

Διαβάστε Αρθρα Επιστήμης και Τεχνολογίας!

Διαβάστε Αρθρα Επιστήμης και Τεχνολογίας!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Load More

Ειδήσεις και Νέα απο το Διαδίκτυο!

Ειδήσεις και Νέα απο το Διαδίκτυο!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Latest News Load More

Διαβάστε Αρθρα με Αποψη!

Διαβάστε Αρθρα με Αποψη!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Απόψεις Load More

Διαβάστε τα καλά ΝΕΑ για την Ελλάδα!

Διαβάστε τα καλά ΝΕΑ για την Ελλάδα!
Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερα

Good News! Load More

Important Articles!

Important Articles!

Σημαντικά Αρθρα Load MoreΔείτε τις τελευταίες Αναρτήσεις μας!Δείτε τις τελευταίες Αναρτήσεις μας!


Πατήστε Load More για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις.!Tuesday, March 18, 2014

Στη Σαντορίνη ο Πιερ Υβ Κουστό για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου!

 
Στη Σαντορίνη μεταβαίνει, εκ νέου, ο γνωστός δύτης Πιερ Υβ Κουστό, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, που «τρέχει» στο νησί την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με ελληνικό ίδρυμα, με στόχο τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου εντός του οποίου θα απαγορεύεται η αλιεία και προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής.
Αυτό ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με την ιδιότητα του πρέσβη Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), προκειμένου να μιλήσει στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πιερ Υβ Κουστό, ιδρυτής της Cousteau Divers, που συνεχίζει το έργο του αείμνηστου πατέρα του, επισήμανε ότι το project της Σαντορίνης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αλλά ο ίδιος «υποτίμησε» τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ψαράδων του νησιού στο εγχείρημά του.

Αν και στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια «επιτροπή με τοπικούς μετόχους», ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανησυχία εκ μέρους των αλιέων για το πώς θα επηρεάσει αυτό τους ίδιους και την οικογένειά τους.«Πιστεύω όμως ότι υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον για να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα προστατεύει τη θάλασσα της Σαντορίνης», πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, αύριο και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συζητηθούν ακριβώς αυτά τα θέματα και οι ανησυχίες των αλιέων, γιατί «είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα πάρκο στα χαρτιά και άλλο να γίνει πράξη».

Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα τριών μικρών νησιών στην Ισπανία, η θάλασσα των οποίων προστατεύεται τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον τέτοιο θαλάσσιο οικοσύστημα, ώστε κάθε χρόνο απολαμβάνουν έσοδα 6 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό, αφού προσελκύουν χιλιάδες δύτες.

«Οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές λειτουργούν. Σε περιοχή που μελετήσαμε, μέσα σε πέντε χρόνια είχαμε αύξηση βιομάζας κατά 446%, αφθονίας θαλάσσιων πληθυσμών κατά 166%, μεγέθους των ψαριών κατά 28% και της βιοποικιλότητας κατά 21%», υποστήριξε.

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία των ωκεανών, τα χρήματα που κατευθύνονται παγκοσμίως για την προστασία του 20% αυτών δεν ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και ανέρχονται μόλις στο 50% των επιχορηγήσεων που δίδονται για την ενίσυχη της αλιείας.

«Ηρθε η ώρα οι άνθρωποι να χαμηλώσουμε τα όπλα μας. Κανένας δεν θα κερδίσει αν συνεχίσουμε να φτωχαίνουμε τις θάλασσες τις δικές μας και των γειτόνων μας. Το μέλλον είτε αυτό είναι καλύτερο είτε χειρότερο είναι στα χέρια μας σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έργο της ομάδας δυτών, με την οποία συνεργάζεται.

«Ως δύτης ο ίδιος, πιστεύω ότι ο λόγος που δεν προστατεύουμε περισσότερο τον ωκεανό είναι ότι δεν βλέπουμε τι υπάρχει εκεί κάτω. Πριν από πέντε χρόνια αναρωτήθηκα: μόλυνση με πλαστικά, υπεραλιεία, τα προβλήματα είναι τόσο πολλά, τι μπορώ να κάνω εγώ ένας απλός πολίτης; Πλέον όμως, συγκεντρώνουμε στοιχεία από χιλιάδες δύτες και έχουμε ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, σχεδόν real time, για την κατάσταση των θαλασσών. Παράλληλα, μαζεύουμε «δίχτυα-φαντάσματα», που δεν χρησιμοποιούνται πια, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στον βυθό και καθαρίζουμε απορρίμματα από τον βυθό.
Ακόμη και αν έκαναν όμως αυτή τη δουλειά όλοι οι δύτες του κόσμου, δεν θα αρκούσε. Χρειάζεται δράση σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να σας πάρω όλους μαζί μου για κατάδυση, για να δείτε την κατάσταση της θάλασσάς σας», σημείωσε, απευθυνόμενος σε πολυεθνικό κοινό, στο οποίο -μεταξύ άλλων- βρίσκονταν 10 υπουργοί Αλιείας από διάφορες χώρες του κόσμου.


Πηγή : http://eirinika.gr
Share This
Blogger
Facebook
Disqus

comments powered by Disqus

No comments:

Post a Comment

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Subscribe
Labels
Popular Posts

Gaia Group / Our Channel

Gaia Group / Our Channel
press on the picture

Google+

Like Us

Enjoy Us!

Enjoy Us!

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

SITE MAP

Translate

© 1001Networks All rights reserved